מה אפשר לעשות כדי להיות בריאים יותר וחסכוניים יותר?
הנה נתון מדאיג: בניינים אחראיים ל 48% מצריכת האנרגיה בארה״ב והם צורכים 76% מכלל ייצור החשמל (בישראל, כ 60% ). במהלך 40 השנים האחרונות צריכת האנרגיה בבניינים עלתה ב-1.8% בשנה והדרישה רק תעלה בעשורים הקרובים (בכ- 60% עד לשנת 2050) ובגדול – בניינים לוקחים חלק בשליש מהפליטות הגלובליות! אז מה הפתרון? בניה ירוקה.
מהי בניה ירוקה?
״בניינים ירוקים״ או ״שכונות ירוקות״ הם ידידותיים לסביבה, תורמים לחיסכון במשאבים ולוקחים בחשבון גם את הערכים החברתיים והתרבותיים. הבניה עצמה נעשית תוך שימוש בחומרים מאושרים לתקנים הנדרשים, תכנון מרבי של כיווני אוויר, חום וקור, מעטפת המבנה, תשתיות וטכנולוגיות רלוונטיות, העמדה נכונה ותכנון המבנה במרחב. אין להקל ראש בבניה ירוקה ועליה להיות מתוכננת מא׳ ועד ת׳ ולקחת בחשבון נושאים כמו אנרגיה, קרקע, מים, חומרים, בריאות, פסולת, תחבורה וחדשנות. אם אתם עומדים לבנות, כדאי שתדעו כי עליכם להיות בקיאים בכל אלה! או לחלופין, להשתמש ביועץ בניה ירוקה המכיר את כל החוקים, התקנות והחומרים הרלוונטיים כמו לדוגמא תקן ישראלי 5281 ותקנים אמריקאיים ואירופאים נוספים (LEED, BREEM). יועץ לבניה ירוקה יעשה עבורכם את החיים קלים יותר.
מאיפה מתחילים ומה צריך לעשות?
כדי לצלוח את הבניה יש לעמוד בכל הדרישות לתקן בניה ירוקה, בצורה קלה ובאופן שלא רק שלא יפריע לפרויקט, אלא אפילו יקדם אותו כבר משלב התכנון הראשוני.
ידע מקצועי:
לצורך עמידה בדרישות התקן לבניה ירוקה, תזדקקו לאיש מקצוע, מלווה בנייה ירוקה שידע לנצח על כלל המתכננים ואנשי הביצוע, בין היתר בתחומים הבאים: תכנון ביו-אקלימי, בידוד תרמי, חיסכון באנרגיה, תכנון מערכות מיזוג אוויר ותאורה, הנדסת מים, אקוסטיקה, אקולוגיה ועוד.
תכנון משולב:
בניה ירוקה היא מורכבת ולכן כדאי לכלול את כל היועצים הרלוונטיים לכל תחום כבר משלב התכנון .
תפעול התקן בשלב ראשוני:
ככל שתשלבו את התקן כבר בשלבים הראשונים של הפרויקט, כך הפרויקט יתבצע בצורה קלה וללא סיבוכים בהמשך, מה שישפיע באופן ישיר על חיסכון בעלויות.
על מנת לצאת לבניה ירוקה, חשוב להגדיר ראשית עד כמה ירוק אנחנו רוצים שהמבנה יהיה. ככל שנגדיר באופן מדויק יותר את הפרויקט, כך השלבים והטמעת התקן משלב התכנון ועד שלב ההקמה ילכו חלק יותר.
אז מהו מבנה ירוק ואיך תדעו אם הדירה שלכם ירוקה?
מבנה ירוק הוא מבנה שהוערך ונמצא תואם לדרישות ת”י 5281 ובנוסף ת”י 5282 ועל כן זכאי לקבל תעודה שהינו עומד בדרישות התקן הישראלי, כולל מידע על מספר כוכבים ודרוג אנרגטי, מאחד מכוני ההתעדה המוסמכים לכך ובכך מוסמך המבנה להיקרא “בניין ירוק”
בניין שמעוניין לקבל בנוסף שלט בניין ירוק, ” תו ירוק” לתלותו בפומבי (כולל מידע בנוגע לשנת קבלת התו, מספר הכוכבים ושנת גרסת התקן) יהיה עליו לעבור בנוסף – בתום התהליך ולאחר קבלת תעודה שהבניין עומד בדרישות התקן, וועדה במנהלת התו הירוק במכון התקנים הישראלי ובכך יהיה רשאי לתלותו ולהציגו על הבניין.
דירה ירוקה תכלול בין היתר:
- תאורה טבעית – תכנון של ניצול האור הטבעי על ידי גודל החלונות, מיקומם וקביעת חלוקת החללים הפנימיים בבית לטובת מעבר אופטימלי של אור טבעי בין החללים, מה שמאפשר במהלך היום לא להדליק אור כלל. (חוסך חשמל) מחקרים שנערכו בארה״ב מצביעים על הישגים לימודיים טובים יותר של תלמידים ששהו בכיתות המוארות באור טבעי מאשר כאלו ששהו בכיתות המוארות באור מלאכותי.
- בידוד תרמי– שילוב מגוון חומרים ושיטות למזעור מעבר חום בין שני גופים בעלי טמפרטורה שונה. על מנת למנוע מעבר של קור וחום דרך המעטפת החיצונית של המבנה. בידוד נכון וטוב יחסוך באנרגיה לחימום או קירור הדירה (ישנם בידודים המונעים גם כניסה של רעש).
- איכות אקוסטית – בידוד הדירה מפני מפגעי רעש המגיעים מבחוץ או מדירות סמוכות, משפר את הרגשת הנוחות של הדיירים ואת איכות חייהם. בבניין ירוק יש הוספה של שכבות בידוד אקוסטי בקירות ובתקרות המפרידים בין הדירות.
- אוורור טבעי – גורם לתחושה אישית נעימה, הוא מצמצם את התלות שלנו במיזוג בקיץ ובעונות המעבר ובעל חשיבות למניעת לחות הגורמת לעובש, טחב ומזהמים המובילים למחלות.
- שימוש בחומרים ומוצרים שאינם פוגעים בבריאות – כל החומרים חייבים להיות בעלי תו תקן ירוק – אלה הם מוצרים בריאים יותר המיוצרים תוך התחשבות בסביבה, מכיוון שהם מכילים פחות חומרים רעילים ומתכות כבדות.
ניתן לצמצם את ההשפעות השליליות הנלוות לתהליכי בניה על ידי שימוש נכון בחומרים בעלי תו תקן ירוק.
בניה ירוקה היא לא פריווילגיה, היא must היא מפחיתה את צריכת המשאבים של הדירה, חוסכת בעלויות תפעול ותחזוקה, מפחיתה את גזי החממה ובזבוז האנרגיה ושומרת על בריאות הדיירים והסביבה.
עומדים לבנות? משפצים דירה? אל תוותרו על בניה ירוקה! התקשרו אלינו ותיהנו מליווי צמוד ופתרונות ירוקים ויצירתיים.