פותחים חלון לבידוד

פותחים חלון לבידוד

כבר הזכרנו בפוסט קודם את חשיבות הבידוד על מנת לשמור על טמפרטורת הבית או המשרד, אבל לא הדגשנו עד כמה חלון תרמי איכותי יכול לחסוך באנרגיה שמשוקעת בחימום או בקירור המבנה. החלונות התרמיים הקיימים בשוק הם בעיקר חלונות פולימריים (PVC/Vinyl), חלונות עץ, עץ-אלומיניום ופיברגלס, אבל ישנם גם חלונות שעשויים אלומיניום עם שבר תרמי בעלי יכולת בידוד אקוסטית, איטום מפני גשם ורוח וצמצום קרינת השמש שחודרת דרכם.

הפתרונות הטכנולוגיים והירוקים המתקדמים בעולם מתייחסים לבידוד תרמי כמו לשְׁמַרְחֹם (תרמוס בעברית), ששומר על חום המשקה הודות ליכולת הבידוד התרמי שלו. בדרך כלל, התקנים לבניה בארץ מתייחסים לבידוד קירות, גגות ורצפה, רק שהחלונות והדלתות לא זוכים לאותו יחס.

בלי שנרגיש, היעדר בידוד תרמי בחלונות ובדלתות יוצר הוצאות אנרגיה מיותרות בכל הנוגע לחימום או קירור המשרד או הבית. על מנת להתמודד עם בידוד של חלון יש להכיר את הדרכים בהם החום או הקור חודרים את מעטפת הבידוד, ומעבר אנרגיה שכזה יכול להתרחש על ידי ‘הולכה’, ‘הסעה’ או ‘קרינה’, שנפרט אודותם ממש פה.

‘הולכה’ הוא מושג שידוע, בדרך כלל, מעולם החשמל, אבל תקף לא פחות גם בכל הנוגע לבידוד חלונות. הולכה היא מדד שקובע את מידת האנרגיה ש’הולכת’ ממקום למקום. כדי שתתרחש הולכה יש צורך במגע, בדיוק כמו שהאוויר שבא במגע עם תנור מתחמם בשל כך. גם בחלונות האוויר החם או הקר נוגע בחלון וכתוצאה מכך האוויר בבית או במשרד משנה את הטמפרטורה שלו. אוויר זה נע בתוך המבנה כתוצאה מ’הסעה’ ובסופו של דבר, לאחר זמן כלשהו, הטמפרטורה בחדר מתאזנת לכדי טמפרטורה מסוימת.

לכל חומר יש הולכה שונה, בדיוק כמו שנניח כפית מברזל בתוך סיר רותח אזי הכפית תתחמם במהירות ותגיע לטמפרטורת הסיר עצמו בקירוב, אבל ידית מפלסטיק שנוגעת בסיר לא תוליך את החום באותה מידה. הסיבה לכך נקראת ‘הולכה’, ולכל חומר הולכה תרמית שונה.

אם נשווה בין שני סוגים של חלונות, בעלי מסגרת שונה, האחת עשויה מאלומיניום סטנדרטי והשנייה עשויה PVC, נגלה הבדלים משמעותיים בבידוד. מצד אחד אלומיניום הוא חומר מתכתי שמוליך חום מצוין ומצד שני חלון בעל מסגרת ה PVC לא. מאחר והולכת חום היא תכונה של חומר, יכולת הבידוד של החלון מושפעת ישירות מהחומרים מהם הוא עשוי. אם ניקח למשל חלונות שיש בהם מרכיבים של עץ ופיברגלס, נגלה שהם לא מוליכים חום וקור באופן כל כך קיצוני כמו אלומיניום ולכן הם נקראים חומרים מבודדים.

נכון, רובו של החלון עשוי בכלל מזכוכית והחומרים הנלווים תופסים חלק קטן יותר במסגרת, אבל החומר שסובב את הזכוכית (משקוף וכנף) תופס, בקירוב, 40% מגודל החלון, ומשפיע באופן קריטי על יכולת הבידוד.

מאחר והזכרנו ‘הסעה’ כאחד ממרכיבי הבידוד, מן הראוי שנסביר כי המדובר במעבר אנרגיה מנקודה אחת למשניה. אוויר, למשל, ‘נוסע’ ממקום למקום. מצד אחד ידוע כי אוויר הוא חומר מבודד מצוין, שלא מוליך כל כך טוב, ואפילו משתמשים בו לבידוד בין זכוכיות, מצד שני האוויר שצמוד לחלון בכל זאת משנה את הטמפרטורה שלו עקב הטמפרטורה של החלון. אוויר קר יורד ואילו אוויר חם עולה, ובמקומו מגיע אוויר קר שגם מתחמם, וחוזר חלילה, תוך יצירת סירקולציה עד שהחדר כולו מגיע לטמפרטורה יציבה. אחד הפתרונות לניצול ההסעה של האוויר מצוי בחלונות גבוהים שפותחים אותם בקיץ, כדי לאפשר לאוויר החם שלמעלה לצאת החוצה.

ה’הסעה’ קשורה גם למה שמתרחש בין זכוכיות החלון. בבידוד טוב חשוב לוודא שההסעה בין הזכוכיות תהיה קטנה ככל הניתן. כאשר קר בחוץ הזכוכית החיצונית של החלון מתקררת, מקררת את האוויר הלכוד בין הזכוכיות ובהתאם למרווח בין הזכוכיות (מומלץ בין 12 ל 16 מילימטר) נקבעת יכולת הבידוד.

קרינת השמש היא מרכיב חשוב נוסף שיש לקחת בחשבון כשבוחרים חלון מבודד אנרגיה. הקרינה עוברת בעיקר דרך הזכוכית של החלון וגלי ‘אינפרה אדום’, שהם חלק אינטגרלי בין קרני השמש, תורמים לחימום הבית. אחת הפונקציות העיקריות של חלון מבודד היא לצמצמם את הקרינה הזו בקיץ הלוהט. הפתרונות לכך כיום הם רבים, והטכנולוגיה המתקדמת של בתים חכמים מאפשרת את הצללת החלונות בכל מיני שיטות, אך הפשוטות והנפוצות שבהן כוללת צלון, ‘סתם’ סככה מעל החלון ודבר שנקרא זכוכית בעלת ציפוי ‘Low E’.

הכוונה היא למושג Low Emissivity שמתייחס לכושר פליטת או הקרנת האנרגיה. כאשר השמש מאירה את זכוכית החלון אזי חלק מהאור עובר דרך הזכוכית, חלק מוחזר וחלק נבלע בה. זכוכית Low E פועלת בדומה למראה, שכן היא ‘בולעת’ פחות מאנרגיית הקרינה של השמש ובמקום זאת מחזירה את רובה אל החוץ, תוך שהיא מאפשרת לאור להיכנס אל חלל החדר.

גם בחורף במהלכו מחממים את הבית ומעוניינים שקרינת השמש תחמם את החדר, זכוכית זו יכולה לעזור. איך יתכן שגם וגם? ובכן זאת נקודה חשובה שכן רוב חלונות ה ‘Low E’ שמגיעים מחו”ל נוצרים כדי לאפשר חימום טוב יותר של הבית ולכן ציפוי ה Low E נמצא על הזכוכית הפנימית. כדי למנוע חימום יתר בקיץ, יש לדאוג שהציפוי יהיה על הזכוכית החיצונית, וימצא בעיקר בחלונות שפונים דרומה.

לפרטים נוספים, למידע ולתכנון ירוק יותר של ביתך מתקשרים אלינו: 1-700-701-075, או ממלאים פרטים למעלה משמאל ונחזור אליך בהקדם.

הטבה ירוקה: פגישה ראשונה עם מלווה ירוק מוסמך – ללא תשלום.

תכנון ירוק
לקבלת הצעת מחיר ללא התחייבות

    הודעתך נשלחה בהצלחה!
    נהיה בקשר בהקדם