נוחות ויזואלית וחיסכון באנרגיה במשרדים

תכנון נוחות ויזואלית שחוסכת באנרגיה במשרדים שבישראל שטופת השמש לא רק משפר את תנאי העבודה אלא חוסך באנרגיה יקרה. המדריך המקוצר הבא, שלקוח מתוך חוברת ההנחיות למתכננים, שפרסם אגף המחקר והפיתוח של משרד התשתיות הלאומיות, שופך אור (טבעי) על הדרך לעשות זאת נכון ומדגיש שתכנון שגוי של תאורה במשרדים יכול לגרום להפרעה ניכרת בעבודה, לירידה בשביעות רצון העובדים ואף לפגיעה בבריאותם.

תכנון לקוי של תאורה טבעית במשרדים אף עלול להביא לכך שתידרש הפעלה מלאה של התאורה המלאכותית בכל שעות היממה, לרבות בימים בהירים, ובהתאם לכך להגדלה מיותרת של צריכת האנרגיה בבניין כולו. יש לזכור כי מערכת התאורה המלאכותית במשרדים צורכת בין רבע לשליש מכלל האנרגיה הנדרשת להפעלתם (תלוי בין היתר בתנאי האקלים).

 רבים מבנייני המשרדים המודרניים מאופיינים בשטחי זיגוג נרחבים במעטפת הבניין. בחירת זיגוג מתאים והתקנת מערכות הצללה אמנם מאפשרים הפחתה מסוימת בעומס החום, אך בדרך כלל אינם מונעים כניסת קרני שמש ישירה לחלל המשרדים במשך כל שעות העבודה. הבוהק ועומסי החום אשר נגרמים בשל כך אינם מאפשרים נוחות ויזואלית ואו תרמית, ואף מקטינים את יעילות העבודה.

במשרדים רבים מערכות ההצללה סגורות לאורך שעות היום והתאורה המלאכותית מופעלת באופן מלא. במצב כזה שטחי הזיגוג הנרחבים אינם משיגים את מטרותיהם העיקריות – קשר עם הסביבה החיצונית, הכנסת אור טבעי לחלל ושימור אנרגיה ע”י הפחתת השימוש בתאורה מלאכותית.

השימוש בתאורה טבעית במשרד משפר את יעילות העבודה, את שביעות רצון העובדים ואת בריאותם. ניתן להסביר את ההשפעות הפסיכולוגיות החיוביות של האור הטבעי באיכויותיו הייחודיות: האור הטבעי מורכב מספקטרום מלא של קרינה באורכי גל שונים ולכן מאפשר הבחנה טובה יותר במגוון צבעים. מחקרים רבים מראים כי הדינמיות של המאור הטבעי, שבאה לביטוי בשינויים קלים בעוצמת ההארה, בספקטרום ובהצללה, יוצרת אפקט פסיכולוגי מעורר. החשיפה לאור טבעי מאפשרת מעקב אחר השינויים שמתחוללים בסביבה החיצונית בהתאם לשעות היממה, לעונות השנה ולמזג האוויר. למאור הטבעי גם השפעות פיזיולוגיות חיוביות על בריאות העובדים: קרינת השמש מאפשרת חיטוי, יבוש ואף מניעת בקטריות בחלל, מעודדת הטמעת ויטמינים ושמירה על תקינות המחזורים הביולוגיים היומיים בגוף האדם.

אור השמש קשור בתודעתנו עם בהירות, שמחה, חמימות ובריאות. התאורה הטבעית משפיעה על האווירה ותפיסת החלל במשרד. לדוגמה – עוצמת הארה גבוהה, דינמית ובעלת ספקטרום חם (כפי שמספקת קרינת השמש הישירה וגם המוחזרת) בדרך כלל משרה אווירה נעימה ומרובת חיוניות, בעוד שעוצמת הארה נמוכה, מונוטונית ובעלת ספקטרום קר (תאורת פלואורסצנט סטנדרטית) משרה אווירה דיכאונית ומעייפת.

יתרון נוסף של תאורה טבעית הוא יכולתה להדגיש מאפיינים אדריכליים בבניין, למשל על ידי יצירה מכוונת של ניגודים בהארה בין חללים שונים ובין חלקי בנין שונים.

כדי שהשימוש בתאורה טבעית במשרדים יאפשר שימור אנרגיה על המתכנן להבטיח כי עוצמת התאורה הטבעית תהיה מספקת וכי לא ייווצר סנוור. בעוד שהשגת כמות אור מינימלית היא לרוב משימה קלה (למשל על ידי הגדלת שטח הזיגוג) תכנון משרד עם עוצמת תאורה טבעית גבוהה מספיק, אחידה במידה נאותה וללא סנוור – מהווה אתגר משמעותי.

הרי זה ברור – מניעת סנוור היא חיונית שכן תאורה מסנוורת במשרד לא מאפשרת תפקוד יעיל. לפיכך סביר להניח שתכנון לקוי של תאורה טבעית ידרוש האפלה חלקית או מלאה לטובת תאורה מלאכותית.

רצוי כי תכנון עקרוני של התאורה הטבעית יעשה כבר בשלבי התכנון המוקדמים בהם נקבעים רבים מהמאפיינים האדריכליים שמשפיעים על כמות ואיכות התאורה הטבעית, כגון מיקום הבניין, מיקום ועומק המשרדים, כיוון הפתחים, מיקומם וגודלם.

תהליך תכנון תאורה טבעית יכלול בדרך כלל את הפעולות הבאות:

1)     מיקום פתחים במעטפת הבניין שבעדם יחדור אור טבעי לחללים המיועדים לעבודה משרדית.

2)     תכנון אלמנטים לצמצום כניסת קרינת שמש ישירה לסביבת העבודה במשרדים.

3)     תכנון חללי הפנים להפחתת ניגודי בהיקות.

4)     תכנון מעגלי תאורה מלאכותית בהתאם לעוצמת ההארה הטבעית באזורים השונים.

5)     תכנון חיישני אור ובקרת תאורה מלאכותית המגיבים לעוצמת ההארה הטבעית.

6)     מסירת הוראות הפעלה ותחזוקה.

לצורך תכנון מדויק של אלמנטים כאלה ואחרים, למידע מהימן ולתכנון ירוק אמיתי מתקשרים אלינו למספר 1-700-701-075 או ממלאים פרטים למעלה משמאל ונחזור אליך בהקדם.

הטבה ירוקה: פגישה ראשונה עם מלווה מוסמך לבניה ירוקה – ללא תשלום.

תכנון ירוק
לקבלת הצעת מחיר ללא התחייבות

    הודעתך נשלחה בהצלחה!
    נהיה בקשר בהקדם