כך מתכננים מזגן טבעי בכל בניין

היה וקבלן מציע לך “מרפסת שמש עם נוף מקסים למערב או למזרח”, יש לצנן את ההתלהבות, שכן היא תזכה, לפעמים, לקמצוץ שמש חורפית וצפויה לספוג המון שמש מעיקה בקיץ. עם זאת, רוב הרוח בקיץ מגיעה ממערב ושימוש מושכל בתריס חיצוני יכול להפוך חלון מערבי מ”מפגע” לא נעים לנכס יקר.

תכנון ירוק אמיתי עושה שימוש במשאבים טבעיים ובלתי מתכלים לתאורה טבעית, לחימום בחורף ולאוורור בקיץ. את האמת הזו גילו הרבה לפנינו. היוונים והרומאים הקדמונים הכירו בכך שחלון דרומי הוא מרכיב מפתח בבניית הבתים, והקפידו שלא יוסתר בחורף על ידי מבנים סמוכים. בניה חכמה (ועתיקה) שכזו מנצלת את המרחב ואת הטבע לצרכיה, כמו, למשל, את תנועת השמש בחורף ובקיץ ודואגת למיקום נכון של הבית בשטח.

גם כיום, בתי שכונות סולארית בדרום הארץ מצוידים בחלונות דרומיים גדולים ששטחם כ-20 אחוז משטח הבית. דרך חלונות אלה נכנסת שמש החורף, נאגרת ברצפות כהות ומספקת כ-90 אחוז מהחימום בקור החורפי של הנגב הדרומי. כל זאת בזמן ששמש הקיץ הגבוהה פוגעת בחלקו העליון של החלון הדרומי, בזווית שטוחה ומחממת אותו קלות.

חלון דרומי עדיף מבחינת קרינת השמש, הן בחורף והן בקיץ, בתנאי שהוא נהנה מ”זכויות שמש” בחורף, כלומר אינו מוסתר מדרום על ידי בניינים שכנים, עצים וכו’. חלון מערבי, לעומתו, מקבל המון שמש בשעות אחר הצהריים של הקיץ ונחשב “מסוכן”, בגלל הסיבות שמנינו בתחילת הפוסט.

הצורה הפשוטה והיעילה ביותר לחימום בניינים בחורף היא באמצעות קרינת שמש ישירה. קרינה זו חזקה בחורף, במיוחד על קירות שפונים דרומה. כך ניתן לאגור במסת הבניין הכבדה (מסה תרמית) את הקרינה שחדרה למבנה בשעות היום, עד לתוך שעות הלילה הקרות כשנדרש חימום הבניין. זו הסיבה בגללה המערכת לחימום פסיבי באמצעות קרינה ישירה נחשבת ליעילה ביותר. מערכות כאלה נבחרות כשאין אפשרות לתכנן את כל הפונקציות של הבניין עם הפניה (אוריינטציה) לגזרה דרומית, או כשהגזרה הדרומית מוצללת על ידי בניינים ועצמים שכנים. עם זאת, אי יישום של מערכת הקרינה הישירה יכול לנבוע מחסרונותיה, כמו למשל סנוור, בוהק, דהייה של רהיטים והפרשי טמפרטורה גדולים בין יום ללילה. יישום של מערכות שאינן מערכת קרינה ישירה הוא מורכב יותר, מחייב תכנון ירוק חכם ועלותו גבוהה יותר מתכנון של מערכת קרינה ישירה. לכן, במידת האפשר, רצוי ליישם מערכות של קרינה ישירה תוך פתרון הבעיות שצוינו לעיל.

יש לזכור שבניה ירוקה אינה רק בידוד משופר וחלונות דרומיים. זה ‘קונצרט’ מתואם היטב בין מרכיבים כמו בידוד ואיטום מעולים, יכולת הבניין לאגור חום בחורף וקרירות בקיץ, באמצעות מרכיבים מאסיביים בליבת המבנה, הצללות חכמות, תכנון שמאפשר את אוורור המבנה בלילות הקיץ, חומרי בנייה שיוצרו בשיטות ידידותיות לסביבה ועוד. אם נפנים שחצי ממשאבי האנרגיה הלאומיים מושקעים בחימום, בקירור ובתאורת בניינים, תוך בזבוז אנרגיה גדול, נפנים גם שתכנון ירוק חכם מביא תועלת ברמה האישית כמו גם ברמה הלאומית.

חברת ‘תכנון ירוק’ מסייעת לקבלנים ולפרטיים בבדיקות ובניתוח הפרויקט הירוק, כולל התאמת הצללות ובניה מותאמת לכיווני שמש, רוח ואוורור. לייעוץ וליווי בבנייה ירוקה צרו איתנו קשר במספר 1-700-701-075 או מלאו את פרטיכם למעלה משמאל, ונחזור אליכם בהקדם.

תכנון ירוק
לקבלת הצעת מחיר ללא התחייבות

    הודעתך נשלחה בהצלחה!
    נהיה בקשר בהקדם