התייעלות אנרגטית באוסטריה לעומת ישראל

 

חודש אוגוסט 2013 בחבל זלצבורג באוסטריה. 7 ימים של טיולי כוכב באחד המקומות היפים בעולם. נופים שנדמה כי יצאו מגלויה, הרי האלפים הירוקים, אגמים, נהרות, ורכבלים בלי סוף. חשפו אותי למודעות סביבתית גבוהה המאפיינת את אוסטריה בהשוואה למדינות אחרות בעולם וישראל בפרט.
מודעות שבאה לידי ביטוי מקטן ועד גדול.

בנייה ירוקה פוטו וולטאי
לוחות פוטו וולטאים בחבל זלצבורג, אוסטריה

ביקור במרפסת בית האירוח, חשף אותנו לארבעה פחי אשפה בהם התבקשנו לעשות שימוש ולהפריד את הפסולת שייצרנו.
מבדיקה שעשיתי, באוסטריה שיעור המיחזור עומד על 75%.

 

חדרי שירותים ציבוריים בחניון, מוארים בלילה באמצעות חיישנים כדי לחסוך באנרגיה.

 

ברזים מופעלים רק לפי דרישה כסטנדרט (גם בשירותים ציבוריים במפלים המרוחקים שעתיים מעיר גדולה).
לשם השוואה, כשחזרנו לישראל ונכנסנו לשירותים בנמל התעופה בן גוריון, ללא ספק אחד המקומות העמוסים במבקרים בארץ היה ברז מים עם ידית רגילה.

 

אך מה שמשך את תשומת ליבנו במיוחד היו לוחות פוטו – וולטאיים שהחליפו חלק משמעותי מגגות הרעפים האדומים המאפיינים כל כך את הבתים האוסטרים.
בנייה ירוקה פוטו וולטאי

הלוחות הפוטו – וולטאיים היו שכיחים באיזור בו טיילנו עד שאפילו בעיר קטנה בדרך, חלפנו על פני חנות המשווקת אותם – דבר שלא זכור לי מישראל גם בתל אביב, ירושלים, באר שבע או חיפה.

 

מסתבר שבאוסטריה התחום פופולארי וכנראה משתלם. אחרת איך ניתן להסביר “עצים סולארי” ש”צומחים” במרכזי ערים ועליהם מורכבים תאים פוטו – וולטאיים הממירים אור שמש לחשמל.

 

גם בכביש ראשי בו בוצעו עבודות חידוש, מיהרו למקם עמוד עם לוח פוטו – וולטאי לחיסכון באנרגיה.

בנייה ירוקה פוטו וולטאי
לוחות פוטו – וולטאים בכביש ראשי באוסטריה

המודעות הסביבתית אליה נראה, אינה מקרית. במדד איכות הסביבה (Environmental Performance Index)  המשקף זיהום אוויר, פליטת גזי חממה, נגישות למים, איכות מים, ייעור ועוד; אוסטריה כובשת את המקום ה- 7 מתוך 132 מדינות. ישראל במקום ה- 61.

 

מהם תאים פוטו – וולטאיים ומדוע הם לא שכיחים בישראל ?
תאים פוטו – וולטאיים ממירים ישירות אנרגיית שמש לחשמל.
האפקט הפוטו – וולטאי מוכר כבר מאמצע המאה ה- 19, אך בשנים האחרונות הפך לתעשייה עתירת מזומנים המתפתחת בקצב מרשים בזכות הפוטנציאל לייצור חשמל נקי מזיהום סביבתי.

יש שלושה סוגי תאים הנפוצים כיום בשימוש בהם תאים חד – קריסטליים, תאים רב – קריסטליים ותאים אמורפיים.

ייחודם של תאים פוטו – וולטאיים בכך שהיותם עמידים, קלים ופשוטים להתקנה.
הם מאפשרים למי שמתקין אותם לייצר חשמל במקום לצרוך חשמל.
מדינות מסוימות בעולם, מבקשות לעודד תושבים להתקין לוחות PV בכדי לתמרץ אותם להיות יותר “ירוקים” ומתחשבים בסביבה (וכמובן לחסוך בעלויות תשלום אנרגיה). אלו מסבסדות את החשמל הפוטו – וולטאי.
במדינה שטופת שמש כמו ישראל, אנו נהנים מיתרון עצום בהשוואה למדינות אחרות בעולם אך הרבה פחות מתומרצים.

בנייה ירוקה פוטו וולטאי
לוחות פוטו וולטאים בחבל זלצבורג – אוסטריה

עקב חשיבות הנושא בישראל, התקיים דיון בפורום האנרגיה של הטכניון  בחיפה בו הוצגו מחירים המשולמים עבור חשמל פוטוולטאי במדינות אירופה. בין המדינות שנבדקו (לדוגמא) גרמניה 45-60 יורוסנט לקווט”ש, צרפת 8.7-15.3 יורוסנט לקווט”ש (קילו ווט לשעה). במזרח הרחוק – קוריאה תמיכת המדינה מגיעה עד 57 יורוסנט לקווט”ש.
סבסוד כזה דוחף יזמים להשיג מימון לפרויקטים  פוטו – וולטאיים.
מדינות כמו יפן וארה”ב מסבסדות לתושבים גם את ההשקעה וגם את מחיר החשמל הנמכר לרשת.

המצב בישראל מעט שונה
השוק קטן, חברת החשמל מרכזת את הכוח והמדינה אינה מציעה תמריצים כלשהם המשלבים מערכותPV . במקום זאת המדינה מצאה פתרון ביניים בו יזמים המשקיעים בהתקנת לוחות פוטו – אופטיים, יכולים למכור את האנרגיה הנצרכת לחברת החשמל.

בנייה ירוקה פוטו וולטאי
לוחות PV באוסטריה

בחודש מאי 2013 פורסם כי חברת אנלייט אנרגיה מתחדשת בע”מ שבשליטת שאול אלוביץ ומשפחת ויל, עומדת להקים את המתקן הגדול בישראל לייצור חשמל בטכנולוגיה פוטו וולטאית בנגב.
המתקן יחובר לרשת הולכה של חברת החשמל ויהיה בהספק כולל של 55 מגה-וואט. המתקן קיבל אישור לפיו חברת החשמל תהיה מחויבת לרכוש ממנו חשמל בתעריף של 61.91 אגורות לקילוואט – שעה במשך 20 שנים מהפעלתו הצפויה בסוף 2014.

ברמת השרון הותקנו  קנים פוטו – וולטאים  על גג בית ספר תיכון אלון וגגות של מבנים נוספים.
מעבר לכך הנושא עדיין בחיתוליו.

נראה שיש לנו פוטנציאל אדיר לא ממומש ויש הרבה מה לעשות בנדון. אף אין ספק שניצול נכון של אנרגיה, שמירה על מודעות סביבתית ופוטנציאל כלכלי קיים גם קיים בישראל.

מעוניינים להקים מתקן חשמלי פוטו- וולטאי על הגג שלכם  ? משרד האנרגיה והמים מספק על כך פרטים והוראות על פי חוק החשמל התשי”ד – 1954. קביעת התנאים הבטיחותיים להתקנת מתקן חשמלי והפעלתו הינה בסמכותו של מנהל ענייני חשמל במשרד האנרגיה והמים וכל מתקן פוטו – וולטאי קבוע בהספק של 1 קו”ט חייב לקבל היתר מנהל ענייני חשמל.

לפרטים נוספים על טכנולוגיה פוטו – וולטאית, חוות פוטו – וולטאיות, התקנת תאים פוטו – וולטאיים על גגות קראו בדו”ח המשרד לאיכות הסביבה בנושא פליטות גזי חממה בישראל.

מעוניינים לחסוך 40%-50% מהוצאות החשמל ?
בונים בית חדש ורוצים לממש עקרונות בניה ירוקה ולחסוך ?
התקשרו אלינו 1-700-701-075 או לחצו כאן להשארת פרטיכם
ונחזור אליכם בהקדם.
** פגישת ייעוץ ראשונית ללא תשלום או התחייבות.

 

 

 

תכנון ירוק
לקבלת הצעת מחיר ללא התחייבות

    הודעתך נשלחה בהצלחה!
    נהיה בקשר בהקדם