בניה אקולוגית, אז והיום

חג סוכות הוא תזכורת לימים בהם בני ישראל נדדו במדבר וחיו במבנים ארעיים והוא זמן מצוין לדבר על בניה, מבנים ואיכות סביבה.

בעבר, לפני המהפכה התעשייתית, אנשים בנו את ביתם מחומרים שהיו בסביבה ובהתאם לאזור האקלימי בו הם גרו. במקומות חמים דאגו ליצור מבנים שישמרו על הקור בתוכם ובמקומות הקרים להיפך. כל מהלך החיים הושפע במישרין מהסביבה בה חיו ועל פיה בנו, אכלו והתקיימו בהרמוניה מושלמת עם הטבע.

לאחר המהפכה התעשייתית, תושבים רבים היגרו מהכפרים והעיירות הקטנות אל הערים הגדולות, שם נבנו מפעלים והייתה דרישה לכוח עבודה. כתוצאה מכך החלו לבנות בניינים על מנת לאכלס את כמות האנשים שהגיעו. הרפואה תרמה לגידול באוכלוסייה וכך הלכו והתפתחו הערים כפי שאנחנו מכירים אותן כיום.

ההתפתחות התעשייתית הביאה עמה את הקדמה, העולם הפך לגלובלי, תוחלת החיים עלתה וכך גם איכות החיים. אולם, התעשייה המזהמת, המבנים זוללי האנרגיה, התחבורה הפולטת גזים, כל אלה גורמים לזיהום, התחממות האקלים והידלדלות משאבי הטבע.

כיום יש הבנה כי בניינים ירוקים, יכולים לעצור את תהליכי ההתחממות הגלובלית ופליטת גזי חממה. לכן יש חזרה לבניה ״בת קיימא״ כשהמטרה היא לייצר סביבת מגורים נוחה ובריאה, המתחשבת במקסימום בערכי איכות הסביבה, מבלי לוותר על צרכי העולם המודרני. במקביל מתקיימים ניסיונות שונים לחזור לבניה של פעם.

בהשראת חג הסוכות מצאנו ארבעה מבנים מעניינים המשלבים את עקרונות הבניה הירוקה והשימוש בחומרים מהטבע, כמו שבנו פעם.

יורט Yurt

יורט הוא מבנה מונגולי המשמש כבית מסורתי של הנוודים המתגוררים במרכז אסיה. משמעות המילה המקורית המגיעה מהשפות הטורקיות ופרושה ״ארץ מגורים״, ״מולדת״, או ״שטח מחיה״. במקור היורט עשוי משלד עשוי עץ המכוסה לבד (המופק מצמר כבשים) או בדים מבחוץ והוא קל להרכבה ולפירוק בזמן מעבר ממקום למקום. כיום משמש היורט כאופציה אלטרנטיבית למגורים, הוא עדיין מורכב משלד עץ ומסביב מעטפת בעלת שלוש שכבות הכוללת שכבת בידוד. היורט עמיד לכל מזג אוויר וניתן להתגורר בו שנים רבות. הוא מבודד מקור ומחום, נבנה בקלות מבלי לפגוע בסביבה והתחזוקה שלו פשוטה.

Photo by Andrea Davis on Unsplash

בית בוץ

בניה באדמה היא אחת השיטות העתיקות ביותר לבניית בתים או מבנים וגם הנגישות ביותר משום שחומרי הגלם מצויים כמעט בכל מקום, הם מבודדים ברמה גבוהה, הם בעלי תכונות אקוסטיות המבודדות מרעש והבניה שלהם לא מצריכה מומחיות מיוחדת.

ישנם שלושה סוגים של אדמה מהם מכינים תערובת המשמשת לבניה: חרסית, חול וטין. לכל אחד מהם תפקיד חשוב בתרכובת. יש לא מעט שיטות לבניית בתי בוץ – בניה בלבנים (אליהם מוסיפים לעיתים קש), אדמה נגוחה הנדחסת והופכת למקשה אחת המשמשת לבניית קירות, שקים מלאים באדמה עמם יוצרים קירות למבנה, טיוח המשמש לחיפוי קונסטרוקציה שנעשית בדרך כלל מעץ וקוב שזוהי שיטה עתיקה מאד של בניה מגושי בוץ כמו קציצות. נדמה שכיום ישנה חזרה לשיטת בניה מבוץ, בעיקר במקומות בהם מושם דגש רב על חזרה לטבע, כמו בקיבוץ לוטן או במרכז לבניה באדמה במצפה רמון. בארץ ובעולם, ישנן משפחות רבות הבוחרות לבנות את ביתן בשיטה הקרובה ביותר אל הטבע – באמצעות אדמה ובוץ.

בניה בבאלות קש

השימוש בקש לבניית בתים הוא חדש יחסית והחל להתפתח בסוף המאה ה 19 בנברסקה (שם העשב היה מצוי בשפע), לאחר שהמציאו את המכונות ההופכות את הקש לחבילות מרובעות ואחידות בגודלן. זוהי שיטת בניה פשוטה יחסית וקלה, שמצד אחד אינה דורשת ידע מקצועי נרחב ומצד שני מאפשרת חיסכון עצום באנרגיה עקב חומרי הגלם הזמינים (שהם גם משאב מתחדש) והזולים. ניתן להשתמש בחבילות הקש כקירות תומכים או להכניס אותן בשלד זמני (לזמן הבניה) או קבוע שיתמוך את הגג. הקירות מטויחים באדמה או בטיח שהוא חומר מבודד מאש, רטיבות או מזיקים וגם על מנת שהמבנה ייראה ככל המבנים הקונבנציונליים. גם התקנת כל הצנרות היא קלה עקב החומר הרך דרכו ניתן להעביר הכל בצורה פשוטה. ולמתעניינים, הנה סרטון שמראה מא׳ ועד ת׳ איך בונים בית קש

בית ההוביט – לאמיצים

ולסיום, בית שרק יחידי סגולה יעזו לבנות ולגור בו. הוא קצת קוריוזי אבל הוא כאן כי הוא בנוי ברובו מאלמנטים מהטבע ובהתייחס לסביבה בה הוא נמצא.

ההוביט הוא דמוי אנוש בדיוני שנולד בספריו של הסופר האנגלי טולקין והפך לאחת הדמויות הראשיות בסדרת הסרטים שר הטבעות. ההוביטים הם כנראה יצורים שוחרי איכות סביבה כי הם מעדיפים חיים כפריים ופשוטים של חקלאות אכילה ופעילות חברתית. מעריצי הסדרה המשוגעים לדבר, הלכו כמה צעדים קדימה ובנו לעצמם בתי הוביט – מעין בתים תת קרקעיים. בקישור הבא תוכלו למצוא סיפור של משפחה שבנתה בית הוביט עם תיאור מלא של אופן הבניה, תמונות והסיפור מאחורי הבית.

Photo by Andres Iga on Unsplash

בניה ירוקה הייתה פה לפני אלפי שנים ככורח המציאות והיום היא פה מתוך צורך והכרח, היא מקבלת פנים חדשות ומותאמת לזמן, לאורח החיים המודרני ולטכנולוגיות החדישות ביותר.

כתיבת תגובה

תכנון ירוק
לקבלת הצעת מחיר ללא התחייבות

    הודעתך נשלחה בהצלחה!
    נהיה בקשר בהקדם